10 kWp hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszer


 

 

 

 

 

 


Megkezdte próbaüzemét az ország jelenleg legnagyobb, 10 kWp teljesítményű fotovillamos (napelemes) erőműve a Szent István Egyetemen, Gödöllőn

 

Magyarország az EU országok közül a legalacsonyabb, 3,6%-os vállalást tette 2010-ig a villamos energia termelésben a megújuló energiaforrások részarányára, de az előrejelzések szerint ennek teljesítéséhez is jelentős erőfeszítések szükségesek.

A szóba jöhető megújuló energiák közül a fotovillamos eszközök részarányában nem várható drasztikus növekedés, de ezen innovatív technológia terjesztésére tett törekvések szempontjából 2005 október 8-án délelőtt 10 órakor nagy jelentőségű esemény történt a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán, egy 10 kW teljesítményű fotovillamos minierőmű hálózatra kapcsolásával.

A megépített fotovillamos rendszer (amely jelenleg a legnagyobb magyarországi ilyen létesítmény) elsősorban oktatási és demonstrációs céllal épült, de a kapcsolódó kutatási feladatokon túl villamos energiát is termel, ami a helyszínt adó kollégium villamos hálózatába kerül betáplálásra és felhasználásra.

Az új technológiák elterjesztése terén a szemléletváltás hoz döntő eredményt, emiatt különösen fontos, hogy az erőmű üzembe helyezése az egyetemi oktatásban is lehetővé teszi a leendő mérnökök közvetlen találkozását egy ilyen rendszer üzemeltetési problémáival. Emellett az erőmű a tudományos ismeretterjesztés meglévő formáin keresztül az érdeklődőknek (pl. lakosság, tanulócsoportok) is lehetőséget nyújt az ismeretszerzésre, a berendezés előzetes egyeztetés alapján látogatható lesz.

A Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke hosszú ideje foglalkozik a fotovillamos rendszerek fejlesztésével, kutatásával. Ez volt a feltétele, hogy a minierőmű az Európai Unió PV Enlargement projektje keretében itt került megvalósításra. A projekt az EU alapfinanszírozás mellett a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium KAC programjának támogatását is élvezte. A szükséges önerőt a Szent István Egyetem – elsősorban szakmai munkavégzés révén – biztosította. A projekt vezetője Prof. Dr. Farkas István, egyetemi tanár, tanszékvezető, a Nemzetközi Napenergia Társaság igazgatósági tanácsának tagja, akinek kiterjedt nemzetközi szakmai kapcsolatai is hozzájárultak az EU-s projekt elnyeréséhez.

A SZIE kollégiumi C épületének tetején elhelyezett fotovillamos rendszer 3 különböző technológiát alkalmazó mezőből (alrendszerből) épül fel. Az egyik alrendszer 32 db ASE-100 típusú (RWE Solar Gmbh gyártmányú) 105 Wp teljesítményű modult, a másik két alrendszer pedig egyenként 77 db DS40 típusú (Dunasolar Kft gyártmányú), 40 Wp teljesítményű modult tartalmaz. A rendszer összteljesítménye 9,6 kW, a napelemek összes felülete 150 m2. A megtermelt energiát három speciális eszköz, úgynevezett inverter alakítja át a villamos hálózatba tápláláshoz szükséges 230 V, 50 Hz-es váltófeszültséggé. A rendszer kivitelezője a Gaiasolar Kft. volt. Folyamatos működéséről, a hálózatba betáplált energia mennyiségéről és a kapcsolódó széndioxid megtakarítás értékéről a SZIE Kollégium központi épületében lévő információs tábla ad majd tájékoztatást.

 

Gödöllő, 2005 okt. 10.

További információ:

Prof. Dr. Farkas István, egyetemi tanár, tanszékvezető

Szent István Egyetem, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék

Tel: (06-28) 522055, Fax: (06-28) 410804, E-mail: Farkas.Istvan@gek.szie.hu

 

 


Néhány kép az építés fázisairól

 

 

 

Átadási ünnepség

 

 

Szent István Egyetem

Gépészmérnöki Kar

Fizika és Folyamatirányítási Tanszék

 

Meghívó

 

 

10 kW teljesítményű

fotovillamos naperőmű

 

átadási ünnepség

 

 

Gödöllő

2005. november 8.

 

 

 

Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a - jelenleg Magyarországon üzemelő legnagyobb -

 

10 kWp teljesítményű fotovillamos naperőmű

 

átadási ünnepségére.

 

 

Ideje:                2005. november 8. 1000

 

Helye:              Szent István Egyetem, Gödöllő

                       Kollégium, B épület

 

 

Megközelítés:

1 SZIE főépület

4 Kollégium, B épület

 

 

 

Program

 

Megnyitó:

Dr. Molnár József

egyetemi tanár, rektor

Szent István Egyetem

 

Átadás:

Dr. Hatvani György

energetikai és ipari helyettes államtitkár
Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

 

Dr. Gombos András

politikai államtitkár
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

 

Az erőmű bemutatása:

Dr. Farkas István

egyetemi tanár, tanszékvezető

SZIE Fizika és Folyamatirányítási Tanszék

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az átadási ünnepség részét képezi a 2005. nov. 7-8. között – a Magyar Tudomány Napja keretében – Gödöllőn megrendezendő 11. Energia és Környezet szakmai tanácskozásnak (11th Workshop on Energy and Environment).

  

 

 

A fotovillamos erőmű fő adatai:

·         A rendszer névleges teljesítménye: 9,6 kWp

·         A napelemek összes felülete: 150 m2

·         Napelem modulok:

o     32 db ASE-100 típusú (RWE SCHOTT Solar), egyenként 105 Wp teljesítményű, polikristályos szilícium modul

o     2x77 db DS40 típusú (Dunasolar), egyenként 40 Wp teljesítményű, amorf szilícium modul

·         Inverterek:

o     1 db SP3100/600 típusú (Sunpower)

o     2 db SP2800/550 típusú (Sunpower)

 

A fotovillamos rendszer tervezője és üzemeltetője:

Szent István Egyetem

Gépészmérnöki Kar

Fizika és Folyamatirányítási Tanszék

 

Kivitelező:

Gaiasolar Kft.

 

Támogatók:

A fotovillamos rendszer megépítését a PV Enlargement projekt keretében az EU valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatta.

 

További információk:

Dr. Farkas István, egyetemi tanár, tanszékvezető

Szent István Egyetem,

Fizika és Folyamatirányítási Tanszék

2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.

Tel: +36 28 522055, Fax: +36 28 410804

E-mail: Farkas.Istvan@gek.szie.hu

http://fft.gau.hu/projekt/10kW.htm